Desatero jamování

04.03.2012 20:17

Desatero Jamování

  1. Budeš naslouchat - pokud neslyšíš sólující nástroj nebo zpěváka, jsi moc nahlas.
  2. Předáš - při předávání instrumentálního sóla se snaž dodržovat pořadí. Pokud chceš vynechat příští sólo anebo je předat dalšímu hráči, ujisti se, že to dotyčný hráč ví. Nikdo není zvědavý na to, aby začínal sólo uprostřed.
  3. Budeš přívětivý k ostatním - pusť do kruhu ostatní, pokud se chtějí připojit. Jam nikdy nemůže být příliš velký, pokud jsou lidé k sobě zdvořilí.
  4. Necháš ostatní podílet se na výběru - Umožni hráčům v kruhu vybrat si skladbu. Střídej se s ostatními. Nemonopolizuj jam.
  5. Okusíš nové skladby - čas od času může účastník navrhnout původní materiál, anebo něco, co do jamu nezapadá.
  6. Dáš ostatním vědět, když nejamuješ - kapely občas zkoušejí a mohou mít potřebu vyloučit nečleny kapely z jamu. V takovém případě by bylo hezké to předem vysvětlit.
  7. Nevykradeš - nepřerušuj probíhající jam odvoláváním muzikantů jinam za účelem započetí jiného jamu.
  8. Budeš držet pevný rytmus - rytmické chyby se překonávají ze všech nejhůře. Vyhni se přidávání nebo ubírání taktů. Hraj potichu, pokud nestíháš, a dávej pozor (viz Jamázání 2).
  9. Nezrychlíš - nezačneš skladbu příliš rychle na to, aby ji ostatní nemohli zahrát. Až poté, co měli všichni šanci si zasólovat, může člověk prohlásit, že se tempo zrychlí.
  10. Naladíš si svůj nástroj - je příliš mnoho dobrých a levných ladiček, abys nemusel hrát na rozladěný nástroj.

Zdroj: Sam - www.jam.bg4.eu

 Texaspickinpark.com